Lelut & lelukaupat netissä

Brio

238 tuotetta 4 kaupasta
< Edellinen
Brio

Brio on yksi rakasteuimmista leluvalmistajista

Brio on eräs pohjoismaiden tunnetuimpia leluvalmistajia. Yrityksen historia ulottuu vuoteen 1884, jolloin ruotsalainen torpparin poika Ivar Bengtsson aloitti korien valmistuksen. Ivarin yritys alkoi pian myös tehdä kauppaa kaikenlaisilla tuotteilla, ja 1900-luvun alussa tulivat valikoimaan Thomas Johanssonin valmistamat puuhevoset. Johansson toimi samalla Osbyn pikkupaikkakunnalla kuin Ivarkin. Vuonna 1908 Ivar siirsi yrityksensä omistuksen pojilleen Viktorille, Antonille ja Emilille. Yrityksen nimeksi rekisteröitiin samana vuonna ”Bröderna Ivarsson i Osby” eli Ivarssonin veljekset Osbyssa. Näistä etukirjaimista tuli sitten lyhenne Brio. Brio aloitti omien lelujensa valmistuksen 1960-luvulla. Tätä ennen Brio oli toiminut mitä erilaisempien tuotteiden edustajana ja tukkukauppiaana, sekä myös valmistanut edelleen tunnettuja lastenvaunuja 1930-luvulta lähtien. Brion edustus- ja tukkukauppavalikoimaan kuuluivat mm. tunnetut saksalaiset Märklin-pienoisrautatiet. Tästä Brio sai ajatuksen omasta pienoisrautatiesarjastaan. Märklin ja muut pienoisrautatiet ovat koko olemassaolonsa ajan olleet hyvin suosittuja leluja, mutta ne eivät sovi teknisen monimutkaisuutensa vuoksi aivan pienimmille lapsille. Niinpä Brio päätti kehittää oman pienoisrautatiesarjan, joka olisi verraten yksinkertainen eikä näin menisi helposti rikki pienten lasten käsissä. Brio-junat olivatkin pian suuri menestys, ja Brio näki tämän tukevan myös Märklin-kauppaa. Tällä tapaa lapsille voitiin näet ensin esitellä pienoisrautateiden kiehtova maailma Brio-junilla, ja kun lapset kasvoivat saattoivat he siirtyä leikkimään monimutkaisemmilla Märklin-junilla, jotka olivat tarkkoja pienoismalleja Euroopan rautateillä kulkevista junista.

Brio junat kestävä isältä pojalle

Näin Brio-junat toimivat hyvin pelkistettyjä. Niissä ei ole pieniä tai irtonaisia osia, jotka saattaisivat mennä lasten käsissä helposti rikki, tai joita lapsi saattaisi laittaa suuhunsa ja niellä. Niinpä Brio-junat eivät ole tarkkoja pienoismalleja oikeista junista, eikä se ole niiden tarkoituskaan. Brio-rautatiet pyrkivät edelleenkin toimimaan pienen lapsen ensimmäisenä kosketuksena pienoisrautateiden maailmaan. Niinpä niissä on äärimmäisen pelkistetyt veturit ja vaunut, jotka silti tunnistaa juniksi. Valikoimaan kuuluu erityyppisiä vetureita ja vaunuja, kuten erilaisia tavaravaunuja, sekä myös paikallisliikenteen henkilöjunia. Nämä Brio-junat ajavat kiskoilla, joita voidaan yhdistää toisiinsa erilaisiksi rautateiksi. Nämä rautatiet käsittävät suoria kiskoja, kaarteita ja ylämäkikiskoja. Brio-valikoimaan kuuluu myös niinikään pelkistettyjä ja yksinkertaisia mutta edelleen selkeästi tunnistettavia rautatien osia kuten tasoristeyksiä, asemia, junatalleja ja riippusiltoja. Kuuluupa Brio-valikoimaan myös junalautta, jolla Brio-junat voidaan lasten leikeissä kuljettaa ”Tanskan salmien” yli. (Tällaisia junalauttoja oli ”oikeassa maailmassa” käytössä Ison Beltin ja Juutinrauman salmien yli ennen siltojen rakentamista, ja tällaiset lautat kuljettavat vieläkin Kööpenhaminan ja Hampurin välillä kulkevia pikajunia Tanskan Rödbystä Saksan Puttgardeniin.)

Junarata laajenee maantielle

Brio-leluvalikoimaan kuuluu pienoisrautateiden lisäksi myös muita samalla filosofialla pelkistettyjä leluja kuten poliisiautoja konstaapeleineen, paloautoja, maastoautoja, nosturiautoja, ja kilpa-autoja. Oma lukunsa ovat Brion nukenvaunut, joissa yhdistyy Brion vanha osaaminen lastenvaunujen valmistuksessa sekä lelualan osaaminen. Brio tuntee myös nuket, koska on aikoinaan toiminut Barbie-nukkemerkin edustajana Ruotsissa.

Yksinkertaisuus on kaunista

Brion pelkistetty tuotefilosofia ja panostaminen laatuun on osoittautunut toimivaksi yhtälöksi, kun puhutaan leluista, joiden kohderyhmänä ovat pienimmät lapset. Perinteiset pienoisrautatievalmistajat, jotka pyrkivät tekemään tarkkoja ja toiminnallisia kopioita oikeista junista, ovat viime vuosina joutuneet suuriin vaikeuksiin kilpaillessaan halpatuotantoa vastaan. Toiset leluvalmistajat ovat taas vastanneet kilpailuun tekemällä tuotteistaan entistä teknisempiä. Mutta Brio-tuotteiden perusfilosofia on havaittu pienten lasten kohderyhmässä edelleen toimivaksi. Pelkistäminen ja laatu toimivat pienimpien lasten leluissa.

 

Brio lyhyesti

Siirry alkuun