Lelut & lelukaupat netissä
Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Baby Annabell
Baby Born
Barbie
Bratz
Brio
Disney Frozen
Disney Princess
Emma
Goki
Happy Friend
Hatchimals
Kidkraft
L.O.L.
Le Toy Van
Lundby
Melissa & Doug
Micki
MiniaTure
Monster High
My Little Pony
Nintendo
Papo
Party
Peppi Pitkätossu
Pinolino
Playmobil
Rubens Barn
Smoby
Sylvanian Families
Teddy Mountain
Babies
Bayer
Cat
Elephant
Fly
Frozen
Head
Keenway
Leaf
Mamamemo
Mon
Rainbow
Sekalaiset
Sevi
Zapf
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Coolshop lelut
Eurotoys
Lelufantti lelukauppa
Poista kaikki suodattimet

Nuket ja nukkekodit

1243 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen

Nuket ja nukkekodit netistä

Nuket ja nukkekodit ovat aina kuuluneet suosituimpiin leluihin. Perinteisesti nuket oli tehty muistuttamaan pikkulapsia tai vauvoja, ja tällaiset nuket ovat edelleen suosittuja, mutta 1900-luvun loppupuolella erittäin suosituiksi tulivat nuket, jotka on tehty muistuttamaan nuoria aikuisia. Markkinoille on tullut myös vauvanukkeja, jotka matkivat oikeiden vauvojen toimintoja. Nukkeleikkejä varten on markkinoilla myös erilaisia tarvikkeita kuten nukkekoteja ja niiden kalusteita, nukkeautoja ja nukkevaatteita.

Pehmoeläimet ovat lelujen klassikoita, oikeastaan nukkejen ohella lasten ensimmäisiä leluja. Näitä kodeissa on rakenneltu, ommeltu ja askarreltu itse jo vuosisatoja.

Nykypäivänä pehmoeläimiä ei kuitenkaan kannata ommella itse, sillä kaupallista ja teollisesti valmistettuja tuotteita on tarjolla niin valtavat määrät, että niistä löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva lelu. Lisäksi hinta on sen verran edullinen, että siihen hintaan ei kannata itse vaivautua.

Pehmoeläimistä suosituimpia ovat tietysti klassiset nallet, Teddyt, joita esimerkiksi Teddykompaniet -merkillä on valtavasti erilaisia. Perinteinen uninalle on pehmeäkarvainen, suorastaan silkkinen, sopivan kokoinen lapsen kainaloon sekä sopivasti löysä, jolloin se muokkautuu sängyssä nukkujan mukaan. Uninalle on ihana lahja pienelle lapselle, sillä siitä jää kiva muisto lapselle myös aikuisuuteen.

 

Nuket ovat aina olleet osa leikkejä

Jälkiä nukenkaltaisista leluista on löydetty kaikkein vanhimmista kulttuureista. 1800-luvulla nukkevalmistus alkoi muuttua teollisemmaksi, ja tuotefilosofiaksi vakiintui, että nuket tehdään muistuttamaan vauvoja tai pikkulapsia. Tällaisia klassisia nukkemalleja on edelleen markkinoilla, mutta suurten lelukauppaketjujen ja tavaratalojen leluosastojen valikoimissa ne ovat jääneet hieman syrjään. Klassisia nukkeja joutuukin usein hakemaan niihin nimenomaan erikoistuneista liikkeistä.

Nuken ostaminen netistä onnistuu lähes kaikista lelukaupoista

Baby Born vauvanuket

Varsinkin vauvanuket ovat tulleet ”teknisemmiksi” niin, että esimerkiksi suositut New Born Baby ja Baby Born -nuket jäljittelevät jopa oikeiden vauvojen ruumiintoimintoja. Kun tällaista vauvanukkea ”syöttää” eli sen suuhun kaataa vettä, kastelee se vaippansa. Lisäksi tällaiset nuket liikuttelevat jäseniään ja ne on varustettu äänitehosteilla. Baby Born –nuket ovat jopa kooltaan oikeita vauvoja muistuttavia.

Kuitenkin 1900-luvun merkittävin keksintö nukketeollisuudessa ovat nuket, jotka muistuttavat nuoria tai aikuisia ja joille voi antaa leikeissä nuorten tai aikuisten rooleja. Ajatus tällaisista nukeista syntyi suurin piirtein samanaikaisesti USA:ssa ja Länsi-Saksassa 1950-luvulla. Ensimmäinen tällainen ”aikuisnukke” olikin saksalainen Bild Lilli, joka syntyi alunperin Bild-lehden sarjakuvan oheistuotteeksi. Lilli-sarjakuva kertoi nuoresta naisesta, joka mursi aikansa käsityksiä naisrooleista olemalla päämäärä- ja uratietoinen, vailla mielenkiintoa perinteiseen kotirouvan asemaan. Sarjakuvasta tuli aikaansa nähden poikkeuksellisen asenteensa vuoksi suosittu, ja Bild-lehti keksi ruveta myymään Lilli-sarjakuvan sankaritarta esittäviä nukkeja lehden lukijoille, jotka olivat aikuisia. Bild Lilli –nuken vaatteita saattoi vaihtaa, ja sille saattoi ostaa erikseen lisää vaatteita. Bild Lilli –nuken menestys rohkaisi amerikkalaista Ruth Handleria, joka oli itse pohdiskellut samantyyppisen nuken valmistamista, tuomaan markkinoille Barbie-nuken vuonna 1959. Barbie-nukesta tulikin vertaansa vailla oleva menetys, ja nukke on suosittu vielä tänäkin päivänä.

Bratz Baby, Barbie nuket ja Disney

Perinteisestä nukkekäsityksestä poikkeavat myös vuonna 2001 markkinoille tulleet Bratz-nuket. Alkuperäiset Bratz-nuket esittävät teinityttöjä, mutta tuoteperheeseen kuuluvat myös Bratz Baby –vauvan nuket sekä Bratz Boys –poikanuket. Disney-yhtiö on tuonut myös markkinoille Barbie-nukkeja hieman muistuttavan Disney Princess –nukke sarjat, joiden nuket muistuttavat aikuisia Disneyn tarinoista tuttuja prinsessoja. Yhteistä näille aikuisnukkesarjoille on erittäin laaja oheistuotevalikoima. Barbie- ja Bratz-nukeille voi ostaa paljon erilaisia vaatteita, joista jotkut ovat hyvinkin yksityiskohtaisia, eli suorastaan tarkkoja pienoismalleja alkuperäisistä oikeiden ihmisten muotivaatteista. Barbie-nuket on tarkoitettu esittämään kaikenlaisia aikuisrooleja, ja niinpä Barbie-nukeille on saatavilla erilaisia ”työvaatteita” kuten lääkärin ja jopa lentäjän asuja. Nukkeautot muistuttavat myös oikean elämän esikuviaan, kuten Porscheja ja Chevrolet Corvetteja. Aikuisnukkesarjojen päähahmoille on luonnollisesti kehitetty paljon ”ystäviä” ja ”sukulaisia.” Näistä tunnetuin lienee Barbien ”poikaystävä” Ken. Myös lemmikkieläimiä on kehitetty oheistuotteina aikuisnukeille, ja valikoimasta löytyy tavallisia koiria ja kissoja tai jopa seeproja.

Lundby nukkekodit

Täten myös nykyaikaiset nukkekodit ovat aikansa mukaisia. Esimerkiksi Barbien nukkekoti heijastaa tyyliltään Barbie-maailmaa uskollisesti. Kenties realistisempi ja pohjoismaiseen tyyliin sopivampi on Lundby-nukkekoti, jonka voi helposti kuvitella muistuttavan ruotsalaista tai suomalaista omakotitaloa, pelkistetympine sisustuksineen ja ”ikeamaisineen” kalustesarjoineen.

Pehmoeläimet teeman mukaan

Nykyään pehmoeläimiä valmistetaan aina myös teeman mukaan, riippuen siitä, mikä teema on pinnalla. Angry Birds -pehmoja on tietysti vielä saatavilla, sekä äänellä että ilman, samoin Autot -elokuvista tuttuja hahmoja. Muumit ovat jo pehmoeläinten klassikoita, joskin kovat, seisonta-asennossa tönöttävät muumit eivät ole kovin hyviä unikavereita. Tällä hetkellä uusinta uutta pehmoeläimissäkin on Disneyn Frozen -elokuvan hahmot, porot, lumiukot, Frozen Elsa-prinsessa jne.

Varmaksi ei voi luvata, että omasta suosikkisarjasta löytyisi pehmoeläimiä. Netistä selaamalla löytyy varmasti ainakin kuvia ja ehkä tieto mistä näitä itselle mieluisia pehmoeläimiä voisi saada.

 

Nuket lyhyesti

  • Edelleen hyvin suosittuja leluja
  • Vauvanuket ovat hyvin ”teknisiä” ja jopa jäljittelevät oikeiden vauvojen ruumiintoimintoja
  • Aikuis- ja teininukkesarjat kuten Barbie ja Bratz hallitsevat nukkemarkkinoita
  • Suosituimpia nukkeja voi ostaa kaikista lelukaupoista sekä tavaratalojen ja markettien leluosastoilta

Baby born nuket mainos

Mainoksessa Baby Born oppii uimaan! Katso ihana video!

 

Siirry alkuun