Lelut & lelukaupat netissä
Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Barbie
Kidkraft
L.O.L.
Le Toy Van
Lundby
My Little Pony
Papo
Peppi Pitkätossu
Pinolino
Playmobil
Sylvanian Families
Frozen
Leaf
Sekalaiset
Sevi
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Coolshop lelut
Eurotoys
Lelufantti lelukauppa
Poista kaikki suodattimet

Nukkekodit

140 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen

Lundby ja muut nukkekodit

Nukkekodit netistä

Nukkekoti on monelle aikuiselle nostalginen leikkikalu. Nykyään nukkekoteja käytetäänkin jopa sisustuselementteinä.

Lyhyesti kuvailuna nukkekoti on talo, joka on tarkoitettu pienten ihmismäisten nukkejen kodiksi. Talo on yleensä sisustettu huonekaluilla, ja siellä on kaikki normaalista talostakin löytyvät huoneet, kuten makuuhuone, olohuone, keittiö, eteinen ja kylpyhuone.

Nukkekoteja voi ostaa useimmista leluja myyvistä verkkokaupoista:

Nykyisin nukkekoti on useimmiten suunnattu lapsille, mutta nukkekotiharrastajia löytyy myös aikuisten keskuudessa. Jo varhais-Egyptistä on löydetty erilaisia nukkekotien esimalleja. Ensimmäiset eurooppalaiset nukkekodit rakennettiin 1500-luvulla. Niissä näkyi vahvasti ajan sisustustrendit, ja ne olivat yleensä ammattimiesten valmistamia yksilöllisiä mestariluomuksia.

Nukenkotiin tarkoitetusta huonekaluista on tullut keräilykappaleita, ja monet nukkekotihuonekalut ovat kalliita, taitavasti käsin veistettyjä ja pieniä yksityiskohtia täynnä. Hienoimmissa nukkekodeissa saa jopa lamput päälle halutessaan. Nukkekodin sisustus vaatii estetiikkaa, ja on siksi monen aikuisenkin mieleen.

Nukkekodin historiaa 

Ensimmäiset nukkekodit olivat 400 vuotta sitten kehitettyjä ns. kaappitaloja. Nämä olivat ainoastaan aikuisten käytössä, ja vasta myöhemmin nukkekoti tuli lasten leluksi. Nämä ns. kaappitalot olivat erittäin kalliita ja siksi rahvaalla ei ollut niihin varaa. Ne olivatkin useimmiten eurooppalaisten yläluokkalaiset naisten harrastus. Parhaimmillaan nukkekoti varustuksineen saattoi maksaa oikean talon verran. Rikkaat tilasivat monesti myös pienoismalleja kodeistaan, ja näin nukkekodeista tuli yhä aidomman näköisiä ja oloisia. 

Nukkekoti tuli lasten leikkikaluksi 1600-luvun loppu puolella, kun Englannin kuningatar Anna tilasi kummitytölleen nukkekodin leikkitarkoitukseen. Ranskan hovissa lapset leikkivät nukkekodeilla samoihin aikoihin. Nukkekoti oli siis enimmäkseen rikkaiden lasten leikkikalu, mutta teollisen vallankumouksen myötä nukkekoteja alettiin massatuottaa, ja myös köyhempien lasten vanhemmilla oli tämän seurauksena varaa ostaa nukkekoteja lapsilleen.

Pohjoismaihin nukkekodit rantautuivat toden teolla 1800-luvulla, ja tähän aikaan yksi arvostetuimmista nukkekotien valmistajamaista oli Saksa. Suomessa suosituin nukkekotivalmistaja oli 1970-luvulla ruotsalainen Lundby, jonka nukkekodeissa oli sähköt jo 1950-luvulta alkaen.

Suomalaiset nukkekodit 

Ensimmäiset nukkekodit valmistettiin Suomessa kaappeihin, mutta ne kalpenivat eurooppalaisten nukkekotien rinnalla. Oy Suomalainen Lelupaja valmisti 1900-luvun alussa nukkekoteja ja nukkekodin huonekaluja. Nämä eivät vielä olleet lapsille suunnattuja leikkikaluja vaan vasta sotien jälkeen nukkekoti yleistyi lasten keskuudessa Suomessa.

Suomessa on oma vankka nukkekotiharrastajaryhmä ja Suomen Nukkekotiyhdistys perustettiin vuonna 1991. Nukenkotiharrastajien määrää on vaikea arvioida, mutta yhdistyksellä on noin 700 jäsentä. Suomalaiset nukkekotiharrastajat julkaisivat kirjan Nukkekotielämää (WSOY) vuonna 2005. Kirjan avulla nukkekotiharrastusta yritettiin levittää myös muiden aikuisten joukossa. Maassamme järjestetään vuosittain myös nukkekotimarkkinoita. Suurin vuosittainen nukkekotimarkkina lienee Nukkeyhdistyksen järjestämä Nukke- ja nallemarkkinat.

Vanhoja nukkekoteja on esillä eri museoissa ympäri maailmaa. Niiden avulla oppii eri aikakausien tyylistä ja elämäntavoista, koska varhaisimmat nukkekodit olivat tarkasti suunniteltuja mestariteoksia. Monet vanhat eurooppalaiset nukkekodit olivat myös tarkkoja pienoismalleja aidoista sen aikaisista rakennuksista.

Yksi mailman kalleimmista nukkekodeista lienee hollantilaisen Petronella Oortmanin nukkekoti, joka on sisustettu sen aikaisten kuuluisien taiteilijoiden teoksilla. Oortmanin nukkekotiin ja sen sisustukseen käytetty rahasumma vastaa oikean talon hintaa. Tove Janssonin, Pentti Eistolan ja Tuulikki Pietilän rakentama Muumitalo on Suomen tunnetuin nukkekoti. Se on nykyään esillä Tampereen muumimuseossa.

 

 

Siirry alkuun