Lelut & lelukaupat netissä

Rakennussarjat

Legot ja muut rakennussarjatJokainen, jolla on lapsia, tai joka tuntee jonkun jolla on, kohtaa jossain vaiheessa ainakin yhden monista eri markkinoilla olevista lapsille suunnatuista rakennussarjoista. Rakennussarjat rohkaisevat lasta rajoittamattomaan leikkiin, mielikuvituksen käyttämiseen, hienomotoriikan hiomiseen ja ryhmätyöhön. Niitä voi löytää jokaisesta pienten lasten kasvatukseen liittyvästä ympäristöstä, jossa lapsi viettää aikaansa, ja lähes yhtä varmasti jokaisesta kodista, jossa on lapsia. Itse asiassa rakennussarjat ovat niin luonnollisia lapsille, että jos heille ei tarjota lelua, jonka avulla voi rakentaa ja luoda, niin lapsi luonnostaan kasaa, pinoaa, laittaa riveihin ja muuten järjestelee tavallisia kodin tavaroita.
 

Erilaisten rakennussarjojen ohella on erilaisia lelutrendejä, jotka tulevat ja menevät, ja sitten on olemassa niitä, jotka kestävät aikaa. Pienessä korkealaatuisten lelujen joukossa yksi on kaikkein suurin: Lego-sarja. Lego on rakentamiseen perustuva lelusarja, jota valmistaa Lego Group, yksityisomistuksessa oleva Tanskan Billundissa pääkonttoriaan pitävä yritys. Tanskalainen Ole Kirk Christiansen loi alkuperäiset Lego-rakennussarjat jo vuonna 1949, ja ne ovat sittemmin kasvaneet sisältäen erilaiset rakennussarjat kuten Duplot ja Primot. Heti perustamisen jälkeen syntyi globaali Lego-alakulttuuri, joka on kehittänyt oheistuotteita kuten elokuvia, leikkejä, kilpailuja sekä kuusi Lego-teemaista huvipuistoa.

Legot koostuvat erikokoisista ja värikkäistä, kovasta muovista tehdyistä paloista, jotka lukittuvat toisiinsa, ja joihin sisältyy mm. hammaspyöriä, renkaita, miniatyyrikokoisia ihmisiä sekä eläimiä. Yritys loi myös fyysiseltä kooltaan suuremmat rakennussarjat, kuten Lego Duplon, joka tuli markkinoille vuonna 1969, ja se oli suunnattu 1,5-5 -vuotiaille lapsille. Se oli tarkoitettu askelmaksi matkalla kohti ikää, jolloin tavallisten legojen koko muuttuisi sopivaksi ja turvalliseksi. Vielä Duplojakin suurempia sarjoja tuli markkinoille, ja niiden nimiksi tulivat Lego Primo, Duplo Primo sekä Lego Baby. Niitä valmistettiin ja myytiin vuodesta 1996 lähtien, mutta ne lakkautettiin vuonna 2006. Huolimatta siitä, ettei sarjoja enää löydy kaupoista, ovat ne suosituimmat rakennussarjat huutokauppasivustoilla kuten Huuto.netissä tai eBayssa.

Tutkimus on osoittanut, että rakennussarjat kuten Lego, sekä muut rakentamiseen suunnitellut sarjat, kuten Geomag ja Brion junanradat, vetoavat usein enemmän poikiin kuin tyttöihin, jotka osallistuvat enemmän kuvitteelliseen leikkiin sekä leikkeihin, jotka liittyvät eläimiin ja ihmisiin. Tehdäkseen rakennussarjat houkuttelevammaksi tytöille Lego Group loi Lego Friends -sarjan tammikuussa 2012. Tavanomaisten Legon värien, kuten punaisen, oranssin, keltaisen, vihreän, sinisen, ruskean, mustan ja harmaan lisäksi Lego Friends -sarjaan kuuluvat myös tyttöjä ihastuttavat vaaleanpunaiset sekä lilat palat. Minikokoiset “nukke” -hahmot sisältyvät setteihin, joiden nimet ovat Olivia, Stephanie, Emma, Mia ja Andrea.

On olemassa runsaasti tutkimuksia ja esimerkkejä siitä, miten rakennussarjat tukevat nuorten lasten oppimista ja kognitiivista kehitystä. Klassikot kuten Lego, Lego Duplo ja Lego Friends, samoin kuin muiden yritysten kuten Brion tai Geomagin, ja useiden muiden valmistajien suositut rakennussarjat säilyvät kauppojen hyllyillä vielä useita vuosia.

[[tuotehaku:top-20-tuotemerkki-32]]

Rakennussarjat eivät ole ainoastaan tärkeä osa lapsen oppimisympäristöä, vaan ne tarjoavat lapsille myös mahdollisuuden toteuttaa luontaista piirrettään kerätä kokoelmia. Kun jonkin sarjan perusosa on ostettu, niin sen jälkeen on helppoa jatkaa saman sarjan kokoelman kasvattamista. Useimmat suuret yritykset tarjoavat peruspaketin, jota voi kasvattaa lisäosilla, jotka vetoavat tiettyihin yksilöiden mieltymyksiin tai harrastuksiin. Lisäosat perustuvat usein ajankohtaisiin kulttuurisiin ilmiöihin kuten Star Warsin tai Hobbitin kaltaisiin elokuviin, tai eri teemojen, kuten avaruus, robotit tai dinosaurukset, ympärille. Ajattomampia osia ovat poliisien tai palokuntien asemat ja ajoneuvot sekä erilaiset lentokoneet. Rakennussarjat ja niiden osat ovat yleinen lahja syntymäpäivillä tai jouluna, ja ne ovat tuttuja niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Näistä verkkokaupoista löydät Geomag ja LEGO-rakennussarjoja netistä:
[[kauppavertailu:lekmer,ellos,cdon,eurotoys,lelut24]]

Siirry alkuun