Lelut & lelukaupat netissä

Tabletit ja älykellot

1 tuote 1 kaupasta

Lasten tabletit

Lasten tabletit yleistyvät kovaa vauhtia. Tabletteihin ja älypuhelimiin suunnattujen pelien kehittyessä tabletit alkavat vähitellen korvata muut pelivälineet kuten erilaiset pelikonsolit. Esimerkiksi Stockmannilla on huomattu, että pelikonsolien ja niihin tarkoitettujen pelien myynti on selvästi laskenut ja lasten tablettien myynti sen sijaan kasvanut.

Tabletilla pelaaminen on mukavampaa kuin älypuhelimella, sillä näyttö on kuitenkin hieman suurempi. Toisaalta tabletti kulkee mukana missä vain, toisin kuin pelikonsoli. Peliä voi jatkaa älypuhelimella koulubussissa, tylsillä synttäreillä tai kotona. Tabletti tuo joustoa pelaamiseen. Esimerkiksi SuperCell on kehittänyt tablettiin supersuosittuja pelejä.

Lapsille suunnitellut tabletit ovat hinnaltaan hieman edullisempia kuin normaalikäyttöön aikuiselle suunnatut tabletit. Niissä ominaisuuksia on yksinkertaistettu ja vähemmän ja usein ne ovat vähän pienempikokoisia. Lasten tabletit on tarkoitettu lähinnä pelaamista varten, mutta niillä voi myös ottaa kuvia, surffata netissä, katsoa videoita ja tehdä kaikkea samaa mitä aikuistenkin tableteilla.

Kurio ja Lexibook lasten tabletit

Nimenomaan lapsille suunnattuja tabletteja myy pari merkkiä, joista Kurio ja Lexibook ovat suosituimpia. Kurio-tabletissa on ominaisuuksia hieman enemmän kuin muissa lasten tableteissa. Siihen lapsi kirjautuu yhdessä aikuisen kanssa sisään Android-käyttöjärjestelmään, jossa on lisäosana nimenomaan lapsille suunnattu sovellus. Sovelluksessa aikuinen säätää ajan, jonka lapsi saa tabletilla viettää, nettisivut, joita tämä saa käyttää tai ei saa käyttää. Tänne voidaan ladata lapselle sopivia pelejä Kurio Android Marketista, jossa pelit on tarkasti valikoitu ja kategorisoitu ikärajoitusten ja muiden suositusten perusteella. Kurio-tabletissa erilaiset säädöt ja rajoitukset voi tehdä kahdeksalle eri lapselle, joilla kullakin on tablettiin omat tunnukset. Kurio-tabletissa on vakiona suojakuoret, jotka suojaavat sitä rikkoontumiselta.

Lexibook-tabletissa rajoitus- tai säätöominaisuuksia ei ole, joten lapset käyttävät sitä samoin kuin muitakin tabletteja. Lexibook toimii Android-käyttöjärjestelmällä ja siihen on ladattavissa kaikki Android-laitteisiin suunnitellut sovellukset ja pelit. Lexibookissa on sisäänrakennettu WiFi, joka langattomassa verkossa. Tablettiin on valmiiksi ladattu suosituimpia pelejä sekä esimerkiksi Lego-videoita. Lexibookiin saa kestävät suojakuoret erikseen ostettuna.

Lapsille on myynnissä myös Denver-tabletti, joka muistuttaa lasten tableteista eniten aikuisten tablettia. Siinäkään ei ole mahdollistaa rajoittaa tabletilla käytettävää aikaa. Denver toimii Android-käyttöjärjestelmällä.

Liian pelaamisen vaarat

Lasten pelaamista kannattaa joka tapauksessa valvoa. Tutkijoiden mukaan tämän päivän lapset käyttävät aivan liikaa aikaa pelaamiseen. Tämä verottaa aikaa liikunnalta ja terveeltä perinteiseltä leikiltä. Tutkijat ovat huolissaan liian pelaamisen vaikutuksista paitsi lasten fyysiseen terveyteen myös psyykkiseen terveyteen ja kehitykseen.

Vanhempien velvollisuus on huolehtia siitä, että peleissä olevia ikärajoituksia noudatetaan. Peleissä on selkeästi merkitty ikärajat ja suositukset, jotka noudattavat osittain samoja kriteerejä kuin elokuvien. Kannattaa myös katsoa lasten ikärajojen puitteissa olevat pelit läpi, sillä näissä saattaa silti olla liikaa väkivaltaa.

Lasten tabletit lyhyesti: 

  • Lapsille suunnatut tabletit on tarkoitettu pelaamiseen, videoiden katseluun ja netissä surffailuun 
  • Lasten tabletteja valmistaa tällä hetkellä muutama valmistaja, saatavilla on kolmea eri merkkiä 
  • Kurio-merkkisessä tabletissa aikuinen pystyy rajoittamaan lapsen tabletilla käyttämää aikaa, pelejä joita hän lataa ja nettisivuja joilla hän surffaa 
Siirry alkuun