
Reunapehmuste |
Vain alennetut |
Berg |
Exit |
Coolshop lelut |
Eurotoys |
Trampoliinit ovat vallanneet suomalaisten lapsiperheiden pihat jo vuosia sitten. Vaikka trampoliineja näkyy lähes joka pihalla, niiden suosio on edelleen huipussaan, sillä uusia lapsia kasvaa jatkuvasti trampoliinilla hyppimisikään.
Trampoliineja on runsaasti eri kokoisia ja eri käyttöön suunniteltuja. Lasten pihaleikeissä suosituin trampoliinikoko on suurimmat koot, eli lähes kaksi metriä halkaisijaltaan. Suurissa trampoliineissa tekemistä riittää perheen kaikenikäisille hyppijöille. Pienet lapset voivat leikkiä siellä erilaisia leikkejä polttopallosta hippaan ja suuremmat lapset tekevät vaativia temppuja.
Trampoliineja voi tilata netistä ainakin On24 ja Rellunkulma verkkokaupoista sekä Toysrusista.
Trampoliineja on myynnissä useana eri kokona. Suurempiin näistä saa lisävarusteena jousien päälle tulevat pehmusteet, turvaverkot sekä tikkaat. Trampoliiniin voi myös ostaa suojakankaan tai vaikka teltan, joka mahdollistaa trampoliin päällä yöpymisen.
Useimpia trampoliineja suositellaan käytettäväksi vain kesäisin. Lumi ja kosteus pilaavat trampoliinin kankaan muutamassa vuodessa. Useimmissa perheissä trampoliini kootaan talvivarastosta vappuna ja siinä hypitään aina syyskuun loppuun saakka. Aikaisena keväänä trampoliinihyppelyn voi aloittaa jopa aiemminkin.
Trampoliinin valmistajia on useita ja niitä myydään eri hintaluokissa. Hinta riippuu paljolti myyjäliikkeestä, sillä trampoliinien laaduissa ei ole valtavia eroja, edullinenkin trampoliini voi olla hyvä. Trampoliinin käyttöikä on keskimäärin viisi vuotta riippuen käytön määrästä ja säilytyksestä.
Trampoliineja ei ole tarkoitettu pelkästään lasten käyttöön vaan trampoliini on myös aikuisille erittäin tehokas ja vaativa kuntoiluväline. Pienemmillä trampoliineilla voi tehdä peruskuntoharjoittelua ja -ylläpitoa, mikä on erittäin hyödyllistä varsinkin naisille. Tärähtely ja hyppiminen edistävät luiden tiheyttä ja pienentävät näin olennaisesti osteoporoosin riskiä naisilla ja miehilläkin.
Suuremmissa trampoliineissa aikuisetkin voivat harjoittaa ja kehittää omaa kehon koordinaatiotaan ja tasapainoaan erilaisilla hypyillä ja tempuilla. Tämä on myös lapsille ja kehittyville nuorille tehokas ja hyödyllinen liikuntamuoto. Erityisen paljon trampoliiniurheilusta on hyötyä temppulajeja, kuten esimerkiksi parkouria, skeittausta tai lumilautailua harrastaville, sillä trampoliinissa on suhteellisen turvallista harjoitella tuntumaa erilaisiin temppuihin.
Tärkeää on kuitenkin muistaa omat taidot eikä ylittää niitä liian pian ja yltiöpäisesti. Trampoliinissa on katkennut monta kättä ja jalkaa liian yrittämisen takia. Samoin on tärkeää muistaa harjoitella yksi kerrallaan, sillä yhdessä hyppiessä vahinkoja sattuu moninkertaisesti enemmän kuin yksin. Turvaverkko trampoliinin ympärillä on temppuja tehdessä olennaisen tärkeä.
Pienempiä trampoliineja käytetään yleensä urheiluun ja jumppaamiseen sisätiloissa. Näissä pienemmissä trampoliineissa voivat myös perheen pienimmät harjoitella ensimmäisiä pomppujaan.
Suuri trampoliini tarjoaa iloa kaikille naapuruston lapsille koko kesän ajan. Trampoliinin suosio on yleensä alkukesästä suurempi kuin loppukesästä, siksi naapureiden kannattaa harkita myös yhteisen trampoliinin hankintaa. Näin lapset voivat leikkiä enemmän yhdessä ja toisaalta myös naapuri, joka ei muuten trampoliinia hankkisi, osallistuu kustannuksiin. Monissa taloyhtiöissä on hankittu yhteisiä trampoliineja. Samoin julkisilla paikoilla, kuten leirintäalueilla, joidenkin huoltoasemien tms pihoilla on yleisessä käytössä olevia trampoliineja.
Laajemmassa käytössä oleviin trampoliineihin kannattaa aina hankkia turvaverkko ja verkkoon kiinnittää selvät säännöt, kuten kielto yhtäaikaiseen pomppimiseen ja muistutus ettei kengät jalassa mennä hyppimään.