Vuoden lelut 2016 - poimi lahjaideat pukinkonttiin

14.11.2016

Puhuvia koiria, nokkeluutta vaativia strategiapelejä, kierrätysmateriaaleja, uusia maailmoja, näistä kaikista on vuoden leluvoittajat tehty. Katso kilpailuvoittajat, mahtavat uutuuslelut ja poimi niistä ideat pukinkonttiin!

 

Tämänkin vuoden uutuusleluissa ja -peleissä on useita upeita yllättäjiä, jotka pääsivät loistamaan Vuoden Lelu 2016 -kilpailussa. Kilpailussa vertaillaan Suomen markkinoilla lanseerattuja uutuusleluja ja -pelejä. Suomen leluyhdistyksen järjestämän.. » Lue lisää

Lelukalenterit vertailussa: osa huijausta, katso mikä antaa rahalle vastinetta

10.11.2016

Lasten lelujoulukalentereita on tarjolla kymmeniä erilaisia. Kalentereissa on leluja, koulutarvikkeita, tarroja, eläinhahmoja, askartelutarvikkeita, muovailutarvikkeita... Osa lelukalentereista tuntuu kuitenkin sekä aikuisista että lapsista huijaukselta. Katso mitkä kalenterit antavat eniten rahalle vastinetta!

 

Lasten lelukalenterit ovat pikku hiljaa syrjäyttämässä perinteiset suklaakalenterit. Lelukalentereista lapsi saa joka päivä jonkin pienen lelun tai muun esineen. Tarjolla on Lego-kalentereita.. » Lue lisää

Lapset saavat suunnitella pehmoleluja Ikeaan

04.12.2015

Ruotsalainen huonekalu- ja sisustusjätti Ikea on tehnyt jo kymmenen vuotta todella omaleimaista tuotantoa: sillä on pehmolelusarja, joka toteutetaan lasten suunnitelmista suoraan. Tällä pehmolelusarjalla paitsi tuetaan länsimaisia lapsia luovuuteen myös autetaan kolmansien maiden lapsia järjestöjen kautta.

Ikeaa ei ole aina pidetty kaikkein vastuullisimpana yrityksenä, varsinkaan täällä Suomen liepeillä ja Karjalassa, jossa se on surutta käyttänyt hyväkseen ikimetriä ja Venäjän.. » Lue lisää

Tässä ovat vuoden 2015 pelit ja lelut - poimi lahjaideat

30.11.2015

Joka vuosi muutamat uudet lelut ja pelit saavat tunnustusta marraskuussa myönnettävillä Vuoden Lelu -maininnoilla. Tämän vuoden leluissa ja peleissä ei ole oikeastaan mitään kovin yllättävää.

Mikäli joulun lahjalistat ovat vielä auki, lahjaideoita on helppo hakea Vuoden Lelu -listoilta. Suomen Leluyhdistys valitsee joka vuosi vuoden parhaat lelut ja pelit, ja tänä vuonna kilpailu tehtiin jakamalla lelut ja pelit teeman mukaan, ei ikäryhmittäin kuten aiemmin. Palkittujen listoilla.. » Lue lisää

Lelukaupat: Star Wars -legot todennäköisesti joulun toivotuimpia

25.11.2015

Joulukuussa ensi-iltansa saava uusi Star Wars -elokuva näkyy tämän joulun toivelahjalistoissa, ennustavat lelukaupat. Elokuvan teemaan sopivat lelut ovat nimittäin myyneet hyvin jo marraskuun aikana.

MTV:n Suomen suurimmille lelukaupoille tekemän kyselyn mukaan uusien Star Wars tuotteiden odotetaan olevan tämän joulun suosikkeja. Stockmannin, Prisman ja K-Citymarketin edustajien mukaan erityisesti uusien Star Wars -legojen odotetaan häviävän pukin konttiin melko pian. Toki paljon paljon muutakin Star Wars kamaa on kaupoissa.. » Lue lisää

Lastenpsykiatri: Anna lapsen valita itse lelunsa

20.11.2015

Suomen kuuluisin lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on lasten puolella myös leluissa ja leikeissä. Sinkkosen mielestä lasten kannattaa aina antaa itse valita lelunsa ja leikkinsä ilman, että vanhempi tuputtaa omia käsityksiään. Erityisesti hän kannustaa poikia niin sanottuihin pehmeisiin leikkeihin.

Poikien harrastusmahdollisuudet ovat Jari Sinkkosen mielestä todella ahtaat edelleen: siinä missä futista harrastavaa tyttöä vähän jopa arvostetaan, balettia tanssivaa poikaa katsotaan edelleen.. » Lue lisää

Legot saattavat loppua tänä vuonna ennen joulua

30.10.2015

Lego-paketit kannattaa hankkia tänä jouluna ajoissa, sillä tanskalaisen talouslehden mukaan Lego ei ole valmistautunut tänä vuonna suorastaan aggressiivisen voimakkaasti kasvaneeseen kysyntään eikä siksi hyvin todennäköisesti pysty vastaamaan siihen.

Tanskalainen Finans-lehti arvioi, että ensi joulun myynneissä Lego-hyllyt saattavat olla jos ei kokonaan tyhjät, niin ainakin suosituimpien tuotteiden osalta tyhjentyvät nopeasti! Tämän vuoden alusta lähtien Lego-tuotteiden kysyntä.. » Lue lisää

Nämä lelut viedään käsistä - maksetaan satasia käytettynäkin

26.10.2015

Joistakin leluista muodostuu hyvinkin nopeasti himoittuja keräilyharvinaisuuksia. Näin on käynyt Harry Potter -leluille, joita saa vielä uutena, mutta silti niistä maksetaan käytettynäkin satasia.

Nuorten suosikkiklassikko ei myy pelkästään kirjoina ja elokuvina vaan myös leluina ja keräilytuotteina. Harry Potter on brittiläisen kirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittama seitsemänosainen fantasiakirjasarja. Se kertoo Harry Potterista ja seikkailuista, joita hän kokee ystäviensä Ron Weasleyn.. » Lue lisää

Klassikkolelut pääsivät Designmuseon näyttelyyn

13.10.2015

Brion junarata, Jukka-rullatuoli, Stokken Tripp Trapp syöttötuoli ja moni muu lasten huonekalu- ja leluklassikko on nyt nähtävillä yhtä aikaa Designmuseon Lapsen vuosisata -näyttelyssä Helsingissä.

Uudessa näyttelyssä moni 1900-luvun loppupuolella syntynyt kokee varmasti melkoista nostalgiaa: Designmuseon seinillä ja näyttelypöydillä on upeasti esillä niin Brion junaradat, Legot, Plaston lapiot ja ämpärit kuin Muuramen sängyt ja Alvar Aallon klassiset lasten kalusteet.

Designmuseon.. » Lue lisää

Puhumattomat lapset ovat menettäneet vanhempiensa huomion

07.10.2015

Kolmivuotiaat puhetaidottomat lapset ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina hälyttävästi. Puheterapeutit ympäri Suomen ovat havainneet ilmiön, jonka taustalla on vanhempien lisääntynyt sosiaalisen median käyttö.

Yle Uutiset uutisoi viime viikolla puhumattomista lapsista, jotka eivät ole oppineen sanallista vuorovaikutusta vielä kolmivuotaanakaan. Uutisen mukaan ilmiö on yleistynyt hälyttävästi joka puolella Suomea.

Puhumattomuuden taustalla on puheterapeuttien mukaan vanhempien ja lasten.. » Lue lisää

Saksassa kokeillaan lelutonta päiväkotia

20.09.2015

Saksassa päiväkotien uusi kokeilu on saanut vanhemmat innostumaan: leluton päiväkoti tai ainakin leluton jakso päiväkodissa. Leluttoman jakson tulokset olivat yllättäviä!

Miltä kuulostaa lasten päiväkoti, jossa ei ole leluja, ei mitään tarvikkeita askartelua varten eikä mitään muitakaan materiaalisia virikkeitä? Äkkiseltään kuulostaa erittäin yllättävältä vedolta, mutta Saksassa kyseinen kokeilu on saanut paitsi päiväkodit myös.. » Lue lisää

Uusi Star Wars elokuva poikii paljon oheisleluja

08.09.2015

Viime perjantaina uusi Star Wars elokuva sai ensi-iltansa. Samaan aikaan aloitettiin elokuvaan liittyvien lelujen ja muiden tavaroiden myynti. Elokuvan oheistavaroiden myynnistä odotetaan kaikkien aikojen ennätystä.

Star Wars: The Force Awakens -elokuva esitettiin viime perjantaina ensi kertaa. Odotettu jatko-osa Star Warsiin on suuri hetki myös lelujen keräilijöille, sillä yhdessä elokuvan kanssa aloitettiin myös siihen liittyvien Star Wars -hahmojen ja muiden lelujen myynti.

Star Warsin oikeudet ovat Disneyllä.. » Lue lisää

Puuleluvalmistaja Brio ei ole enää ruotsalainen

13.01.2015

Kaikkien rakastama puuleluvalmistaja Brio siirtyi saksalaisten omistukseen. Muun muassa puujunistaan tuttu Brio on kohottanut ruotsalaista lelubrändimainetta jo vuosikymmeniä.

Brion junat eivät enää ole ruotsalaisia, vaan saksalaisia. Tosiasiassa ne eivät ole olleet ruotsalaisia enää aikoihin, sillä puujunienkin tuotanto on siirretty Kaukoitään parempien voittojen toivossa jo vuosia sitten. Lelumaailman digitalisoituminen ja tietokonepelit ovat vähentäneet.. » Lue lisää

Tässä on joulun parhaat lautapelit

17.12.2014

Lautapelit pysyttelevät joulun kestolahjahitteinä vuodesta toiseen, vaikka erilaiset älylaitteet ja tabletit vievätkin niiltä huomiota. HS testasi vuoden peliuutuudet ja valitsi niistä parhaat.

Helsingin Sanomat testaa joka vuosi vuoden lautapeliuutuudet ja valitsee niistä parhaat. Tänä vuonna erityisiä yllättäviä ei ollut, vaan aika lailla klassikkolinjalla mennään. Tässä parhaat lautapelit joululle 2014:

Perheen pienimmille: 

- Maaginen lumottu linna, jossa.. » Lue lisää

Tänä jouluna luotetaan koviin paketteihin

09.12.2014

Myös lapset saavat tänä jouluna erityisen paljon kovia paketteja, uskovat kauppiaat. Silti Legot ja muut klassikkolelut pitävät edelleen pintansa lahjalistojen kärjessä.

Yhä useammin myös lasten paketteihin kääritään kaikenlaista elektroniikkaa älypuhelimista pelikonsoleihin, sillä kyselyissä 10 parhaan joululahjan toivelistalla oli jopa 5 elektroniikkatuotetta. Erityisesti erilaiset tabletit tulevat olemaan hitti, ja 2 in 1 tablettitietokoneet ovat niinikään olleet suosittuja.

Joulukauppa.. » Lue lisää

Kauppiaat: Tästä tullee joulun hittilahja

28.11.2014

Joulusesonki alkaa oikein rytinän kanssa ensi maanantaina, kun veronpalautukset tulevat. Mistä kauppiaat odottavat joulun hittilahjaa?

Iltalehti kysyi kauppakeskus Itiksen kauppiailta, mistä nämä odottavat tämän joulun hittilahjaa. Vastauksissa painottui aikuisille perinteiset lahjat, yöasut, kirjat. Todellinen hitti saattaa olla erilainen elektroniikka.

Aikuisten paketteihin arveltiin päätyvän viihde-elektroniikkaa, kuten kotiteattereita, ja hyvinvointielektroniikkaa, kuten aktiivisuusrannekkeita. Hyvinvointiteknologia.. » Lue lisää

Pelit ovat kuin hyvinvarusteltu leikkikenttä

20.11.2014

Digipelien pelaaminen laajentaa lapsen mielikuvitusta ja on osa nykyajan leikkimaailmaa lelujen rinnalla. Tätä Pelit puheeksi -projekti haluaa tuoda aikuisten tietoisuuteen.

Tänään vietetään Väestöliiton Lapsen oikeuksien päivää. Tällä viikolla myös Ehkäisevän päihdetyön EHYT:n peliasiantuntijat ovat kampanjoineen Pelit puheeksi -projektin myötä lapsen oikeuksista pelaamiseen. Projektin tarkoitus on lisätä tietoa pelikasvatuksesta, laimentaa aikuisten pelkoja ja saada.. » Lue lisää

Rubikin kuutio ja Turtlesit lelumuseoon klassikoiden joukkoon

11.11.2014

Yhdysvaltain kansallisen lelumuseon klassikkolelukokoelma Hall of Fame on taas laajentunut muutamalla lelulla. Kokoelmaan ei kuitenkaan huolita mitä tahansa leluja.

Klassikkolelujen kokoelma ei ole kovin laaja: klassikoiksi on tähän mennessä huolittu vain 56 maailman tunneituinta lelua. Kokoelmassa löytyy muun muassa Lego-hahmo, Barbie-nukke, frisbee ja Atari 2600 -pelikonsoli.

Tänä vuonna kokoelma on karttunut Turtleseilla, teini-ikäisillä mutanttininjakilpikonnat.. » Lue lisää

Nuket tulevat Yhdysvalloissa kalliiksi!

28.10.2014

Nukkebuumi on vallannut Yhdysvallat. Tytöt leikkivät nukeilla nykyään pikkutytöstä teini-ikään. Eikä millä tahansa nukeilla, vaan American Girl -nukeilla, joiden vaatteet pelkästään maksavat kymmeniä euroja.

Kaikilla kynnelle kykenevillä amerikkalaistytöillä on kainalossaan My American Girl -nukke, ainakin mikäli uskomme muotitietoisia. Nukkebuumi on lyönyt amerikkalaistytöt nukeista.. » Lue lisää

Puuha-Peten uusi muodonmuutos ei viehätä!

22.10.2014

Lapsille ympäri läntisen maailman tuttu remonttireiska Puuha-Pete on joutunut itse remonttiin. Katsojat eivät kuitenkaan oikein innostuneet muodonmuutoksesta!

Puuha-Pete joutui muokkauksen kohteeksi, kun hänen ulkomuotonsa päivitettiin tietokoneanimaatiolla 2010-luvulle. Aiemmin saviukkelia muistuttanut muodoton ukkeli muuntui nyt nuorekkaaksi, vetreäksi, hoikaksi ja ilmeikkääksi remppamieheksi.

Uudistuksessa Puuha-Peten työpiste koki päivityksen, kun suunnittelutehtävät.. » Lue lisää

Kasvatustrendit muokkaavat lelumarkkinointia

16.10.2014

Lelujen valmistajat ja kauppiaat ovat ymmyrkäisinä kun vanhat mainokset eivät toimi tuoreisiin vanhempiin. Lelumainoksetkin muuttuvat lastenkasvatustrendien myötä.

1980-luvun jälkeen syntyneet vanhemmat arvostavat kasvatuksessa ja lasten leikissä luovuutta ja yksilöllisyyttä, kun taas edellinen sukupolvi halusi avustaa lasta leikeissä ja vahtia ettei lapselle satu mitään leikkiessä.

Tämän ovat huomanneet myös leluvalmistajat: Fisher Pricen mukaan kontrolloivien vanhempien aika on ohi. Leluvalmistaja.. » Lue lisää

Nämä ovat parhaita naamiaisasuja Halloween-juhlaan!

10.10.2014

Halloweenia juhlitaan joka vuosi vahvemmin myös suomalaisissa lapsiperheissä. Suomessa Halloween näkyy teemaan sopivina asuina, karkkeina ja kepposina.

Noidat, velhot, kummitukset ja mustat kissat ovat tulleet Suomessakin jo melko tutuiksi hahmoiksi lokakuun loppupuolella. Näitä näkyy etenkin lasten leluosastojen liepeillä, sillä Halloween asut ostetaan yleensä kaupasta, toisin kuin kotoiset ja kotikutoiset pääsiäisnoidan tamineet.

Tänä vuonna kiinnostavimmat Halloween-asu-uutuudet löytyvät.. » Lue lisää

Nerf -lelupyssyllä voi ampua nyt sarjatulta

07.05.2014

Lelupyssyjen maailma laajenee ja kehittyy jatkuvasti: nyt pyssyillä voi ampua jo sarjatulella vaahtomuovisia nuolia.

Supersuositut Nerf -lelupyssyt ovat saaneet rinnalleen uutuustuotteen: Boom co lelumalliston pyssyillä voi ampua sarjatulta, mikä mahdollistaa entistä aidommantuntuisen sotaleikin.

Nerf-pyssyillä ammutaan vaahtomuovisia pehmeitä ammuksia, pääasiassa nuolia. Myös nuolia on kehitetty niin, että materiaali itsessään tarttuu seinään.. » Lue lisää

Koiralle älykäs lelulaatikko!

01.04.2014

Koiran omistajat saavat pian ottaa hieman rennommin: markkinoille on tulossa lelulaatikko, joka houkuttelee koiria keräämään itse omat lelunsa! 

Koiran omistajien arki helpottuu pian, sillä koirat alkavat kerätä itse omat lelunsa. Ainakin mikäli Tidy Dog -lelulaatikko toimii kuten luvataan. Uusi lelulaatikko palkitsee koiraa herkkupaloilla jokaisesta kerätystä lelusta. Koirien omistajat saavat siis seurata vierestä kun koira kerää itse omat lelunsa.

Lelulaatikko on juuri kehitelty ja sitä varten.. » Lue lisää

Lekmerillä uusi merkki lastenhuoneen sisustukseen

25.03.2014

Lekmer myy paljon muutakin kuin lasten leluja: verkkokaupan valikoimissa on kaikkea lapsiin liittyvää lasten vaatteeista lastenhuoneen sisustukseen. Tanskalainen RoomMate on Lekmerin uusin sisustusmerkki.

RoomaMate-lastenmerkin takana on kaksi tanskalaista naissuunnittelijaa, jotka halusivat kymmenen vuotta sitten tehdä lapsellisia mutta kauniita yksityiskohtia lastenhuoneeseen. Näin syntyivät kämppikset, erilaiset eläinhahmot eri väreissä.

RoomMaten.. » Lue lisää

Liikunnaliset pelit laihduttavat ylipainoisia lapsia

21.03.2014

Uuden tutkimuksen mukaan liikunnallisilla pelikonsolipeleillä on positiivinen vaikutus ylipainoisten lasten laihtumiseen. 

Lasten lihavuus ja ylipaino ovat räjähdysmäisesti kasvaneet kaikissa länsimaissa. Asiasta ollaan erittäin huolissaan, sillä myös nopeasti yleistynyt tietokoneiden ja älypäätteiden ääressä istuminen tehostavat tätä. Lasten liikunta on samaa tahtia vähentynyt.

Uuden amerikkaistutkimuksen mukaan lapsia voisi motivoida liikkumaan ja saada laihtumaan liikunnallisilla.. » Lue lisää

Pian saadaan barbie-nukke oikeilla mitoilla!

14.03.2014

Tavallinen Barbie-nukke saa pian väistyä, sillä markkinoille on tulossa vastaava nukke oikeilla naisen mitoilla.

Lammily-nukke on strategisilta mitoiltaan keskiverto amerikkalaisnaisen kokoinen. Tai oikeastaan keskivertohoikan 19-vuotiaan nuoren naisen kokoinen. Mattelin Barbie-nukke näyttää silti tämän rinnalla nälkiintyneeltä. 

Pian Lammily-nukkeja voi ostaa kaupasta. Nuken kehittäjä, amerikkalaisen Georg Lamm, on kerännyt rahaa, jotta voi viimein.. » Lue lisää

Lastenpsykiatri: Leikki vähentää lapsen aggressiota

06.03.2014

Vapaa, lapsen omasta mielikuvituksesta kumpuava leikki vähentää lapsen aggressioita, sanoo tunnettu lastenpsykiatsi Jari Sinkkonen.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on huolissaaan siitä, että lasten normaali vapaa leikkiminen on vähentynyt selvästi. Sinkkosen mukaan tavallista leikkiä pidetään lapsellisena, sekä vanhemmat että lapset itse pitävät.

Sinkkosen mukaan vapaa leikki leluilla tai ilman on erittäin tärkeä asia lapsen kehityksessä: suuri rooli on muun muassa sillä.. » Lue lisää

Lelumerkit valtasivat suosituimmat lastenkirjat

26.02.2014

Lasten suosituimmissa käännöskirjoissa seikkailivat leluista ja videoilta tutut hahmot.

Suomen kustantajat julkaisivat vuoden 2013 suosituimmat lastenkirjat. Kotimaisissa kirjoissa top 10 lista täyttyi yllätyksettömästi Mauri Kunnaksen kirjoista, Risto Räppääjästä ja Tatun ja Patun seikkailuista. 

Yhtä yllätyksetön oli lasten käännöskirjallisuuden top-lista. Käännöskirjallisuuden huippumyynteihin.. » Lue lisää

Nuket ja nallet jäävät yhä useammin kaupan hyllyyn

19.02.2014

Digitekniikka valtaa alaa perinteisiltä leluilta. Pehmolelut ja nuket jäävät yhä useammin kauppoihin.

Eri kauppaketjujen mukaan perinteisten leikittävien lelujen myynti on selvästi laskenut. Sen sijaan erilaiset robottilelut ovat huimassa suosiossa sekä lasten tabletit ja pelit. Varsinkin kouluikäiset eivät kauppaketjujen mukaan enää leiki entiseen malliin perinteisillä leluilla. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylisen mukaan tekniset lelut yleistyvät.. » Lue lisää

Hampurilaisketju maailman suurin lelujen jakelija

12.02.2014

Hampurilaisketju MacDonald's omaa yllättävän tittelin: se on maailman suurin lelujen jakelija.

Pikaruokaravintola MacDonald's jakaa leluja eniten maailmassa. Ravintoloiden lastenaterioiden välityksellä kulkee enemmän leluja kuin mistään muualta lelukauppojen ulkopuolella. Ravintolat myös myyvät viikoittain vaihtuvia leluja.

Muutamia vuosia sitten MacDonald'sia moitittiin vääränlaisesta markkinoinnista: leluilla houkuteltiin lapsia syömään epäterveellistä ruokaa. Yhdysvalloissa suuri.. » Lue lisää

Lego sai risuja 7-vuotiaalta

04.02.2014

Lelujätti Lego sai sapiskaa 7-vuotiaan tytön kirjoittamassa palautekirjeessä. Tytön mielestä leluyhtiö välittää Lego-hahmoillaan sukupuolisia stereotypioita.

Englantilainen Charlotte Benjamin on tullut kuuluisaksi palautekirjeestää leluvalmistaja Legolle. Benjamin moittii yhtiötä siitä, että tyttöjä ei Lego-sarjoissa juuri näy. Ja jos näkyykin nämä istuvat kotona, käyvät kaupassa tai makaavat.. » Lue lisää

Nirso nukkevauva hermostutti vanhemmat

30.01.2014

Juuri markkinoille saapunut uusi nukkevauva on saanut lasten vanhemmat hermostumaan: nukkevauva kieltäytyy syömästä!

Famusa-lelutehtaan valmistama Nanuco Won't Eat nukkevauva hermostutti messuvieraat Lontoon lapsimessuilla, kertoo Stara viihdeuutiset. Vauva kieltäytyy syömästä!

Vanhempien mukaan kotona on jo tarpeeksi ongelmia syömisen kanssa ilman, että sitä ruuasta kieltäytymistä vielä opetetaan lapsille lelujen kautta. Lelua pidettiin suorastaan moraalittomana.. » Lue lisää

Puinen leikkiruoka on nyt pop!

15.01.2014

Kotileikit ovat viime vuosina nousseet uudenlaiseen arvoon. Nyt sekä tytöt että pojat harjoittelevat mestarikokeiksi jo pienestä pitäen - puisilla leikkiruuilla.

Puinenkin ruoka voi olla houkuttelevan näköistä: sileät kiiltävän punaiset tomaatit odottavat lohkomista, paahtoleivästä kurkusta, leikkeileistä, keltaisesta leimajuustosta voi koota herkullisen sandwichin, voi kokota kalaa, lihaa, perunoita. Kaikki ruoka on värikästä ja särmää, ja mikä hauskinta, suurinta osaa niistä.. » Lue lisää

Lelut elättävät tautibakteereja luultua kauemmin

03.01.2014

Lasten lelut ovat tautiriski, se tiedetään jo. Mutta sitä ei tiedetty, että bakteerit saattavat elää leluissa jopa kuukauden.

Uuden Buffalon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan meidän pitäisi siivota entistä ahkerammin, jos haluaisimme välttyä tarttuvilta taudeilta. Tutkimuksessa selvisi, että bakteeri elää kodin erilaisilla pinnoilla selvästi luultua pidempään.

Aiemmin uskottiin, että bakteerit kuolevat viikossa. Tutkimuksessa tutkittiin eri kouluista ja päiväkodeista.. » Lue lisää

Nämä olivat joulun 2013 lelulahjahitit!

27.12.2013

Tänä vuonna lahjahittien joukkoon tunki monta robottia. Suosituimmat lelut loppuivat kaupoista jo viikkoa ennen jouluaattoa.

Robotit olivat tämän joulun lelujen hittejä. Ensimmäisenä kaupoista loppuivat Teksta-robottikoirat, joka reagoi ympäriltä kuuluviin ääniin. Koiraa osaa tanssia musiikin tahdissa.

Robottikoira loppui esimerkiksi Stockmannilta jo yli viikkoa ennen joulua. Robottikoiran suosio yllätti useimmat kaupat.

Suosituimpien listalle ylsi myös interaktiivinen robottipehmo Furby.. » Lue lisää

Tutkija: Hyvä lelu on luova ja kestävä!

18.12.2013

Lelun kestävyys on tärkeää myös lapselle, toisin kuin aikuiset usein luulevat. Hyvä lelu jättää tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle.

Lasten leikkiä tutkinut asiantuntija Reeli Karimäki kannustaa Ylen Aamutv:n haastattelussa aikuisia valitsemaan lapsilleen joululahjaksi kestäviä ja luovuudelle tilaa jättäviä leluja. Esimerkiksi yhä uudelleen koottavat rakennussarjat ovat hyviä ja laadukkaita leluja.

- Lasten toivelista.. » Lue lisää

Uusi Koira kakkaa -peli koululaisten suosikki

11.12.2013

Koululaisten tekemässä uusien lautapelien testissä Koira kakkaa -peli napsi parhaat pisteet. Peli oli lasten mielestä niin hauska!

Lelumäyräkoiraa ruokitaan ja talutetaan, sitten se kakkaa. Lapsille tarkoitetun lautapelin ideana on vatkata talutushihnaa nopan silmäluvun verran. Se pelaaja voittaa, kenelle koira kakkaa eniten.

Doggie Doo -peli äänestettiin parhaaksi ja hauskimmaksi Helsingin Sanomien tekemässä testissä, jossa 2- ja 6- luokat Vantaalla testasivat.. » Lue lisää

Sukupuolineutraalilla lelukuvastolla ristiriitainen vastaanotto

27.11.2013

Br-lelujen ja Toys'r'us:in leluyhtiö Top Toys julkaisi sukupuolineutraalin joululahjakuvaston. Kuvasto on herättänyt paljon keskustelua sukupuolirooleista.

Top Toysin kuvastossa poika leikkii nukkekodilla ja tyttö pyssyillä. Viime vuonna yhtiö julkaisi samantapaisen kuvaston Ruotsissa, missä yritystä oli arvosteltu sukupuoliroolien ylläpitämisestä. Ruotsissa kuvasto sai positiivista palautetta ja herätti paljon keskustelua yleisesti sukupuolirooleista.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen pitää Helsingin.. » Lue lisää

Helpota lelulahjavalintaa lahjakoneella!

21.11.2013

Mikä lelu olisi sopiva lahja 6-vuotiaalle kummipojalle? Entä mitä 10-vuotias varhaisteinityttö haluaisi lahjaksi? Lahjakoneesta saat oivan avun valintaan!

Yleensä lapset osaavat kertoa ainakin viisi eri lahjavaihtoehtoa aivan oma-aloitteisesti. Joululahjojen hankkiminen koituukin ongelmaksi, jos esimerkiksi kummilapsi asuu kauempana tai omalla lapsella on kymmeniä eri vaihtoehtoja.

Toisaalta yksi ongelmatekijä on vuosi vuodelta paisuvat leluvalikoimat. Tähän lelukaupat itse tarjoavat ratkaisuksi yksinkertaista lahjakonetta.. » Lue lisää

Lelulainaamoja avataan nyt myös Suomessa

13.11.2013

Lappeenrannassa leluja voi pian lainata muiltakin kuin ystäväperheiltä: kaikkille avoin lelulainaamo aloittaa toimintansa viikon päästä.

Lappeenrannan Vainikkalassa on kerätty lahjoituksia kaikkien kuntalaisten yhteistä lelulainaamoa varten. Lelulainaamo avataan viikon päästä Vainikkalan entisissä neuvolan tiloissa.

Lelulainaamon idea on ilmainen lelujen kierrätys ja lainaaminen. Vainikkalassa perheet maksavat aluksi 5 euron pantin, jonka saavat takaisin, kun lopettavat lainaamisen. Leluja lainataan maksimissaan.. » Lue lisää

Lelulehdet ovat loppuvuoden suosituinta luettavaa

04.11.2013

Varma merkki joulun lähestymisestä ovat lelulehdet, joita alkaa syksyn mittaan tipahdella lapsiperheiden postilaatikoihin. Lelufirmat osaavat markkinoinnin taidon: lelulehdistä on tullut suorastaan ilmiö.

Onko olemassa perhettä, jossa lasten mieluisin luettava ei olisi lelulehti joulun alla? Lelulehtiä saattaa löytyä postilaatikosta syksyn mittaan jopa lähemmäs kymmenen, silti lapset jaksavat lukea ne kaikki yhtä tarkkaan.

Lelufirmat luottavat lelulehtien voimaan, eikä suotta: nettimarkkinointi ei tavoita lelujen.. » Lue lisää

Leluauton ennätysnopeus: 330 km/h, katso video!

17.10.2013

Leluauto voi päästä formula-auton nopeuksiin. Tästä todistaa youtube-video, jossa leluauto kiitää kehäradalla enimmillään 330 kilometrin tuntinopeudella.

Kauko-ohjattavat leluautot ovat tuttuja lähes jokaiselle pojalle ja miehelle. Jotkut ovat viritelleetkin autojaan. Youtubessa on levinnyt video, jossa leluauton virityksen virtuoosi on saanut aikaan upean lopputuloksen: kauko-ohjattava leluauto yltää kehäradalla enimmillään 330 kilometrin.. » Lue lisää

Lelujen paristoissa piilee vaara: kierrätä ne nopeasti

08.10.2013

Lelujen paristoissa piilee suuri vaara: käytetyt paristot eivät saisi jäädä lojumaan nurkkiin.

Lapsiperheissä kuluu valtava määrä erilaisia paristoja ja akkuja. Paristoja kuluttaa kauko-ohjattavat autot, haukkuvat koirat, itkevät nuket, vauvojen äänilelut, soittimet, leikkikännykät, itkuhälyttimet...lista on pitkä.

Paristot eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta joutuessaan tekemisiin kosteuden ja veden kanssa paristoista saattaa liueta haitallisia raskasmetalleja, kuten elohopeaa.. » Lue lisää

Lelumaailman pohjanoteeraus: "homo-kaveri" herätti närkästystä

02.10.2013

Yksi maailman suurimmista kauppaketjuista myi lapsille puhallettavaa "homo-kaveria". Tämä on yksi lelumaailman pahimmista flopeista.

Tesco myi lapsille puhallettavaa "homo-kaveria", poikaa, joka oli päällään vaaleanpunainen paita ja siniset shortsit. Verkkokaupan mukaan tämänkaltaiset homoystävät ovat lelumaailman uusin trendi ja kiva laajennus lasten leluvalikoimaan.

Puhallettava "homo-ystävä" aiheutti valtavan kohun, kun ihmiset närkästyivät moisesta mauttomuudesta.. » Lue lisää

Kuinka pidän leikkihuoneen siistinä? 8 vinkkiä

27.09.2013

Siivoat vähän väliä, silti joka paikassa on heti sama sotku, onko tämä tuttua? Leikkihuoneen kaaoksen hallinnassa on muutama tärkeä pointti, jotka sinun pitää tietää jos haluat pitää sen siistinä helposti. Katso vinkit!

1. Leikkihuoneessa on liikaa leluja ja tavaraa. Yleisin syy sekasortoon on tavaran paljous. Heitä rikkoontuneet lelut ja esineet pois, kierrätä lelut, joilla lapsi ei leiki koskaan ja varastoi ne, joilla lapsi saattaa myöhemmin leikkiä tai jotka haluat muuten.. » Lue lisää

BR-pehmojen hinnasta puolet hyväntekeväisyyteen

20.09.2013

Br-lelut on lähtenyt mukaan näkyvään hyväntekeväisyyskampanjaan: kaupalla on oma pehmoperhe SOS-lapsikyläkoiria, joiden hinnasta puolet menee sos-lapsikylän hyväksi.

Suuri pää, josta tillittävät valtavat silmät, pieni vartalo, pehmeät materiaalit ja raikkaat värit, niistä on tehty Br-lelujen SOS-pehmot. Näitä ostamalla asiakas tukee samalla SOS-lapsikylän.. » Lue lisää

LEGO-hahmot valloittavat aasialaislapset - Katso video

11.09.2013

LEGO hurmaa uusilla Chima-hahmoillaan lapsia Aasiassa. Tänä vuonna markkinoille tullut eläinkasvoinen sarja on erityisen suosittu Aasian kasvavan keskiluokan parissa.

LEGOn leluja myytiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Aasiassa jopa 35 prosenttia edellisvuotta enemmän. Läpimurto saattaa olla Chima-sarjan ansiota, sillä eläinhahmoiset soturit temppeliseikkailuineen vetoaa erityisesti aasialaisiin kuluttajiin.

LEGOn taloujohtaja John Goodwynin.. » Lue lisää

Tutkija: Leikistä ei voi saada yliannostusta!

05.09.2013

Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Tämä fraasi on tutkija Marjatta Kallialan mukaan väärä: leikki on lapselle paljon tärkeämpää kuin aikuiselle työ.

Lapsi leikkii lähes luonnostaan, jos puitteet ovat leikkiin tarpeeksi turvalliset. Aikuinen pystyy kuitenkin myös edesauttamaan leikkejä.

Tutkija Marjatta Kalliala kehottaa Vauva-lehden haastattelussa aikuisia "menemään henkisesti kyykylleen" ja istumaan lattialle leikkimään lasten kanssa. Lattialla leikkivä.. » Lue lisää

Näin syntyi maailman suurin LEGOtorni!

27.08.2013

Amerikassa kaikki on suurta. Myös LEGO-palikoista rakennetut tornit!

Tänä kesänä delawarelaisnuoret halusivat päästä maailman kartalle: John Dickson High School -koulun oppilaat rakensivat 34,6-metrisen tornin LEGO-palikoista

Torniin upposi palikoita yli 500 000 kappaletta. Rakentamisessa tarvittiin runsaasti apuvoimaa paitsi nosteluun myös nuorten turvallisuuden varmistamiseen, sillä suurin osa tornista rakennettiin erilaisten nosturien.. » Lue lisää


Siirry alkuun